Kajakozás a fjordokban - Norvégia

A túrakajakosok legszebb álmai közé tartozik Norvégia - az ezerméteres gránitfalak között húzódó fjordokban evezni, bálnák párafelhőit kémlelni a horizonton, vízesések közelében sátrazva, szabad tűzön sütni a saját magunk által fogott lazacot...

Az Atlanti-óceán viharos, nyílt vize helyett a norvég fjordok békés, védett felületén evezni valóban álomszerű. A jégkorszaki gleccserek által vájt, elképesztően látványos völgyek a tengeri kajakozás Mekkájának számítanak. A fjordok mentén a hatalmas szintkülönbségek miatt számtalan nehézségbe ütközik a gyalogtúrázás - a vízről viszont kompromisszumok nélkül csodálhatjuk szépségüket. 


A sziklafalak tetejéről a mohás felföldek csapadékvize dübörgő vízesések formájában hullik alá, a napi túránk végén titkos öblökben verhetünk tábort. Norvégiában a sátrazás és a horgászat is alanyi jognak számít, így akár a vacsorát is megfoghatjuk magunknak, már csak egy éles késre, némi fűszerre és egy tábortűz hőjére van már csak szükség egy isteni sült lazac elkészítésére. 


Az időjárás nyáron is nagyon változatos - ha egyik percben hét ágra süt a Nap, az egyáltalán nem biztosíték arra, hogy ne kapjunk azonnal a nyakunkba egy kiadós záport. Így minden eshetőségre felkészülve, rengeteg meleg és vízálló ruházatot pakolva vágjunk csak neki a skandináv vízitúrának.


Norvégia közúton igen messze vagy Magyarországtól, de ne csüggedjünk - már diszkont légitársasággal is eljuthatunk Bergenbe vagy Stavangerbe, ahonnan már könnyedén leszervezhetjük magunknak a kajakbérlést vagy vezetett túrán is részt vehetünk.