Hawaii legszebb szigete - SUP deszkán felfedezve

A Hawaii-szigetekre gondolunk, maga a földi Paradicsom jelenik meg a szemünk előtt. Hatványozottan igaz ez a szigetcsoport legészakibb tagjára, Kauai-ra. A Kert-sziget névre is hallgató szigetet buja növényzete miatt hívják így. A varázslatos hangulatú Kauai valóban olyan, mint egy elveszett világ - nem véletlenül szolgált forgatási helyszínként a King Kong és a Jurassic Park hollywood-i kasszasikereinél.

A Cook kapitány által felfedezett,  trópus éghajlatú, szigeten nagyon szép tájakat találunk: a rengeteg eső elképesztő formákat faragott a vulkáni tufából álló hegyoldalakba és gyönyörű vízeséseket táplál. A szigetek éghajlata nagyon kedvez a buja növényzetnek, de a túrázókat gyakran készteti átöltözésre - egyik pillanatról a másikra kezdhet el ömleni az eső, majd minden átmenet nélkül újra ragyogó napsütés kerekedik. Főleg a sziget központi részében található hegyvidékre jellemző a temérdek csapadék, ezek a csúcsok azonban akár napokig ködfátyolba burkolóznak.

A leghíresebb túra a Na Pali parton vezet - erre a vulkáni tufából vájt szurdokokat keresztező, elképesztően látványos gyaloglásra előre be kell jelentkeznünk. De a táv nem csak bakancsban teljesíthető - a part mentén SUP túrákat is szerveznek, valamint egy híres állva evezős túraversenyt, a Na Pali Race-t is évről-évre megrendezik. 


A túra több napon át követi a tagolt partvonalat, gyönyörű strandokon köt ki, ahol sátorban vagy csak a fövenybe terített matracon történik az alvás. A túrát horgászással, snorkelezésssel, delfinlessel,  az apróbb hullámokon szörfözéssel szakíthatjuk meg. Fontos tudnivaló, hogy itt nem a Balaton vagy a Bodrog sima vízfelszínén haladunk - az óceán nagyon változó kondícióit kell néha a szó szoros értelmében túlélni. Szélcsendben békés, kellemes evezést kínál a part menti szakasz, de ha vihar csap le a nyílt víz felől, akkor érdemes a lehető leggyorsabban a partra iszkolni és a pálmák védelmében várni, hogy csendesedjen az idő. 


A parton alvást megkönnyíti, hogy télen sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet - a SUP elejére rögzített vízálló zsákba, mely a felszerelésünket védi alig kell valamit pakolnunk a szörfshort, naptej és élelem mellett - nem kell túl sok ruhát magunkkal cipelnünk, hiszen a vadonban töltjük az időt, nomád körülmények között. 


"Télen" igazán egyedi látványosságban lehet részük a SUP-pal túrázóknak - ebben az időszakban érkeznek a bálnák Hawaii partjaihoz. Ha elég bátrak vagyunk e hatalmas tengeri emlősök közelébe merészkedni, akkor megcsodálhatjuk a hosszúszárnyú bálnák egyik jellegzetes viselkedését, mely során gyakran ugranak ki a vízből. Figyelem - az ilyenkor keltett hullámok veszélyesek is lehetnek a gyakorlatlanabbak számára, így érdemes tisztes távolságból figyelni mozgásukat.


A Kauai partjai mentén tett SUP túra garantáltan életünk egyik legszebb élménye lesz, ha rászánjuk magunkat erre a csodálatos utazásra. Ha élőben szeretnénk látni a Jurassic Parkot és a vadonban evezni pár napot úgy, hogy a Na Pali vulkáni sziklafalait csodáljuk közben - ne habozzunk a indulással!