Evezd be velünk a Nagy-Dunát és a Tisza-tavat!

Májusban két izgalmas beevezéssel indul útjára a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) által életre hívott Hazai Vizeken szabadidős versenysorozat. Május 15-én Dunakeszin a Nagy-Duna beevezésre, majd május 29-én Sarudon, a Tisza-tó beevezésre várjuk a résztvevőket.

Nagy-Duna beevezés (május 15.)

A komoly vízisport hagyományokkal rendelkező, nagyszerű körülményeket biztosító Dunakeszin indul útjára a Hazai Vizeken versenysorozat május közepén. Az 50 ezres lélekszámú város vadonatúj, felújított strandján várjuk majd a jelentkezőket, akik kajakkal, kenuval, SUP-pal, vagy akár sárkányhajóval is teljesíthetik a 24 kilométeres távot, melynek végállomása szintén Dunakeszi lesz. Biztonságos, sima vízfelület, a parton pedig közpark, játszótér és egyéb fantasztikus szolgáltatások várják az érdeklődőket. A helyszínen természetesen bérelni is lehet az eszközök bármelyikét a szervezőktől (az igényeket érdemes előre leadni), így azokat is várjuk, akiknél otthon jelenleg nem pihen a garázsban például egy kenu.

A rajt is a Dunakeszi-strandnál lesz, ahonnan a versenyzők a folyásirány szerint lefelé haladnak majd a Szentendrei-sziget déli csücskét megkerülve, egészen a Lupa-szigetig eveznek, ahol egy forduló után ugyanezen az útvonalon kell visszatérniük Dunakeszire. Akinek azonban ez még sok lenne, vagy először készül vízitúrázni, azoknak rendezünk egy rövidebb, nyolc kilométeres versenyt is, a SUP-osok pedig egy 5 km-es távon tehetik próbára képességeiket. A sárkányhajósok Ötpróba pontokat gyűjthetnek, délután pedig egy SUP-ügyességi verseny is lesz, benne rengeteg látványos feladattal.  

Az eseményre reggel 8-tól várjuk az érkezőket a Dunakeszi-strandon, további információkat az Események menüpontban található Nagy-Duna beevezésre kattintva találhatsz.

Tisza-tó beevezés (május 29.)

A hónap végén a gyönyörű Tisza-tóra várjuk a szabadidős sportolókat, egészen pontosan a sarudi KalandPart-hoz. A Tisza-tó, másnéven a Kiskörei víztározó egy mesterségesen kialakított több medencéből, erdős szigetekből és folyós szakaszokból álló vízfelület. Energiatermelési és árvízvédelmi célból hozták létre, mára azonban amellett, hogy Magyarország második legnagyobb tava, a Hortobágyi Nemzeti Park és az UNESCO világörökség részét is képezi. 

A turisták között is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a szabadstrandok, a tiszafüredi termálfürdő, az abádszalóki vízisportcentrum, vagy a kiskörei hallépcső is gyakran látogatott része. Kiemelt látványossága a 2017-ben átadott sarudi Élményfalu, amely 2000 négyzetméteres területével és a 30 elemből álló játékszigetével, jelenleg is Európa második legnagyobb vízi játszótere. Emellett a poroszlói Ökocentrumban a Tisza-tó egyébként láthatatlan életébe tekinthetünk be. Itt található egyébként az ország egyetlen olyan óriásakváriuma, amely édesvízi halakat mutat be. Maga a tó élővilága egyébként is kivételesen gazdag, 155 madárfa és 55 halfaj menedékéül szolgál..

A május 29-i beevezés a tervek szerint egy három napos fesztivál része lesz, ahol célunk, hogy minél több embert ösztönözzünk a sportág kipróbálására. Eszközbérlésre itt is lesz lehetőség, a versenyen kívül pedig többek között kézműves foglalkozások, színpadi sportos programok, vízibiciklis verseny és esti koncert is várja az érdeklődőket.

Mindkét beevezés estében elő-és helyszíni nevezés is van. Előnevezni a verseny napját megelőző csütörtökig lehet.