Egy patinás csónakház újjászületése - megújul a Hullám Csónakház

A Duna nem csak a magyar történelemben játszott fontos szerepet, nem csupán a térség gazdaságának és közlekedésének ütőere immár évezredek óta - partjának lakói számára fontos értéket képvisel. Partján üldögélve játszanak gyermekként, szövik szerelmeiket kamaszként, merengenek az idő megállíthatatlan folyásán felnőttkorban. Aki nem a folyó látképével ébred-fekszik gyermekkorától kezdve, talán fel sem fogja igazán, milyen sok jelentést, emléket hordoz hullámain a vén Duna.

A tél általában a béke és a nyugalom időszaka a Duna-menti csónakházakban. Nem így van ez Pesterzsébeten, ahol a vízitúra megállóhelyen a Hullám Csónakházának felújítási munkálatai zajlanak. A békebeli hangulatú, patinás épület már generációk óta szolgálja ki a vízi túrázók igényeit, a jövő szezonra pedig megújul a műemlék csónakház. A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című pályázati projekt keretében közép-dunai szakaszon budapesti és Pest-megyei szakaszán 15 vízitúra megállóhelyet alakít ki vagy újít meg az erre a célra létrejött konzorcium.


Elsőként a patinás pesterzsébeti helyszínen a Hullám Csónakház felújítása fejeződik be. A csónaktároló csarnokon belül új férfi-női vizesblokk és közösségi hely jön létre. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a VEKOP 4.1.1-15. programban amelyben a Duna középső folyásának és fővárosi szakaszának vízitúra megállóhelyei kerülnek fejlesztésre.


Ennek a hálózatnak a része a pesterzsébeti Hullám Csónakház is, ahol a most megvalósuló beruházás elősegíti a térségi vízi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a kajak-kenu mozgásformát válasszák az turisták és a pesterzsébeti lakosok is lakosok is. A fejlesztés keretében megújuló csónakház üzemeltetője az ESMTK egyesület amely a beruházás megvalósításával hozzájárul új munkahelyek létrehozásához. Tavasszal már birtokba is vehetik a Ráckevei-Duna ágon vízitúrára indulók ezt a gyönyörű épületet!