Dömsöd - Két község a Duna-partján

Az ős Duna mentén két falu alkotta a harmincas évek végén Dömsödöt – Dab és a gyümölcsöseiről híres Dömsöd alkotott új települést az utóbbi nevén. A Budapesttől délre, mintegy ötven kilométer távolságra elterülő Dömsödöt észak - déli irányban az 51-es főközlekedési út szeli ketté.


Dömsöd települést nyugatról határolja a Soroksári Duna, keleti városrésze pedig belenyúlik a Kiskunsági Nemzeti Parkba. Csodálatos természeti adottságai pihenni vágyók ezreit vonzotta térségünkbe, az aktív turizmust pedig a csónakház felújítása segíti a szezonban. A beruházás keretében a vizesblokk és a közösségi tér újul meg a VEKOP-4.1.1-15-2016-00004 azonosítószámú projektben.  


Dömsödön nemsokára vízitúra fejlesztések indulnak. A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében közép-dunai szakaszon (Budapest és Pest-megye) 15 vízitúra megállóhely újul meg. Több helyszínen infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának előrelépését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek. A programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, új szabadidős csoportok formálódhatnak, s egyben lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére is. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődjön.