Csendes sziget a főváros hátárában - a Háros-sziget

A Háros-sziget Budafok egyik ismeretlen természeti értéke. A jelenleg csak korlátozottan látogatható sziget körül könnyű túrát tehetünk - ha csak egy óránk van a vízzel kapcsolatos szenvedélyünknek hódolni, akkor ideális program lehet ide leruccanni.

Az évtizedek óta honvédségi területnek számító sziget ma sem látogatható - így óvják különleges természeti értékeit. A Hunyadi-szigetet viszont vezetett túra keretében bejárhatjuk. Megcsodálhatjuk az ártéri erdő hatalmas fáit, a lombkoronába kúszó vadszőlők rengetegét, a dzsungelszerű ősvadont. 


A rohanó városi létből kiszakadni vágyók a város felőli partszakaszon töltik szabadidejüket - horgásznak, eveznek vagy épp csak egy sétát tesznek a folyónál. A víztükröt récék szelik, a kiszáradt fákon szürke gémek és hófehér kócsagok pózolnak, a víz alatt halrajuk surrannak tova. 


Ebben a nyugalomban elmerülve szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a főváros tőszomszédságában járunk - sokkal inkább Jókai Mór regényének, az Aranyember című klasszikus műnek a díszletei között érezhetjük magunkat, a Senki szigete felé evezve. 


Az ártéri erdő árnyékában, a SUP fedélzetén teljes csendben, halk evezőcsapásokkal haladva mi sem verjük fel a természet nyugalmát. Ehhez a programhoz nem kell sem szabadságot kivennünk, sem szállást foglalnunk, repülőjegyet vásárolnunk: akár egyetlen órára is kiszakadhatunk a nagyváros forgatagából.

További képek: