Csehország leghíresebb folyója - a Moldva(Vlatava)

A csehek történelmében és a néplélekben pontosan olyan fontos szerepet játszik a Moldva, vagy ahogy ők hívják Vltava, mint számunkra a Duna vagy a Tisza. A legszebb cseh tájakon átkanyargó folyó kiváló vízitúra helyszínnek számít

A mesebeli  cseh kisvárosok közül is kiemelkedik a legendás Cesky Krumlov. A csodás középkori várkastély egy meredek sziklán emelkedik a kacskaringós folyó föle - mintha egy történelmi film díszletei között járnánk. De a hűen megőrzött környezet nem számítógép által generált háttér - erről mi sem győz meg jobban, mint a víz felől messze hangzó vidám ricsaj. Gyerekek, felnőttek, amatőrök és gyakorlottak, egy órás, kifejezetten a turistáknak szánt programon vagy épp egy hetes, nomád vízitúrán részt vevő kalandorok egyszerre csorognak lefelé a Moldva folyó pajkos hullámain - a csúszdáknál hatalmas kacagások kísérik a kissé ügyetlenebb vízbe fordulók produkcióját, hangos tapsvihar illeti a hibátlanul leereszkedőket.


A népszerű vízi útvonal nem csak ezt az ékszerdoboz-szerű kisvárost ékesíti - Cesky Budejovice és Prága szépségeit is megkettőzi tükre. A 430 kilométer hosszú, a Sumava ősfenyveseiből eredő folyó Csehország nemzeti büszkeségének fontos része - Smetana híres zeneműve is szépségei előtt tiszteleg. A csehek számára a Moldván evezni éppen olyan kötelező tevékenység, mint egy szlovén számára megmászni a Triglavot, ugyanúgy érzékenyülnek el a partján állva, mint egy amerikai állampolgár a Grand Canyon peremén. 


A csehek viszont sokkal praktikusabban közelítik meg ezt a pátoszt - sörrel ünneplik a szabadban töltött időt, a folyót és a barátságot. Ennek a kiváló szokásnak azonban nem csak a prágai kocsmákban, krumlovi serfőzdékben hódolnak - vízitúra közben is! A folyó evezve ki sem kell szállnunk ha megszomjaznánk egy kis malátaszörpre, elég ha csak a sűrű időközönként feltűnő part bárokhoz evezünk, majd a kenuba szolgálják fel a sört s a kolbászt a néha szintén a vízen ringatózó vendéglátóipari egységekből. Emellett az sem ritka, hogy egy egy helybéliekből álló, vidáman túrázó kínál meg saját készletéből. Ezzel természetesen érdemes csínján bánni, mert a vízitúrázás veszélyes üzem, csak józanul üljünk hajóba, a mulatozást hagyjuk meg a túra utánra. De az ebéd mellé azért lecsúszhat egy habos csoda, Rómában, mint a rómaiak, tarja a mondás, nagyon helyesen.


A kellő körültekintés azért is fontos, mert a Moldva néha igen vad arcát mutatja, kisebb zúgók is találhatók rajta a duzzasztók csúszdái mellett. Mindkettőn nagy figyelemmel keljünk át, a gyerekekkel túrázóknak inkább azt ajánljuk, hogy a felnőttek és gyakorlottabbak ereszkedjenek le ezeken a helyeken. A folyó mellett számtalan kempinget és kiváló szállást találunk, a hajókat sem kell itthonról cipelnünk - számtalan hajóbérlési lehetőséget találunk a folyó partjának teljes hosszában.


A Moldva nem csak Csehországban, de itthon is nagyon népszerű vízitúra helyszín. Ezen a linken egy részletes, pontos folyóleírást találunk, a kempingekkel, veszélyes és fontos helyekkel, mindenképpen ajánljuk elolvasását azoknak, akik erre a csodálatos folyóra indulnak túrázni!


A Moldva az Elba mellékfolyója amivel kapcsolatban van némi igazságtalanság - az összefolyásnál a Moldva és nem az Elba vízhozama nagyobb, csak a földrajzi hagyomány meg persze a német kulturális hegemónia miatt hívják Elbának a tovább folytatódó vizet. Nyilván furcsának tűnne, ha Közép Európa második legnagyobb folyóját Vltavának kellene szólítaniuk a hamburgiaknak...