Bejárható Magyarország: Értékek vízi útvonalon járva

Lenyűgöző tájak, csodás természeti kincsek, jól megközelíthető, hasznos vízfelületek. Természeti adottságainak révén Magyarország remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt az aktív turizmus kedvelői számára. Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy szabad­ idejüket vízpart közelében, aktív kikapcsolódással töltik. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Kajak­-Kenu Szövetség, amely a Bejárható Magyarország program keretében közel 4000 kilométer­nyi folyószakaszon létesít és újít meg vízitúra megállóhelyeket.

Hét esztendővel ezelőtt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség új szabadidős programot dolgozott ki, amelynek közép- pontjában a vízi turizmus fejlesztése állt. Néhány évvel később a szövetségi szándék találkozott és összeforrt a Bejárható Magyarország programmal, Európai Uniós, valamint kormányzati támogatásoknak köszönhetően 4000 kilométernyi folyószakaszon létesülhetnek, illetve újulhatnak meg vízitúra megállóhelyek. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség projektgazdaként és az önkormányzatok által létrejött konzorciumok vezetőjeként felvállalta a megállóhelyek, eszközparkok, létesítmények felújításának, bővítésének koordinálását, új vízitúra tervező- rendszert hozott létre, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által közösen úgynevezett Lapátos védjegy-rendszert alakított ki, amelyben az üzemeltetés, a szolgáltatás alapján kapnak a megállóhelyek minősítést, besorolást.

„Elengedhetetlennek tartjuk a védjegy-rendszer kialakítását ebben a programban, hiszen az EU-s forrásoknak köszön- hetően megújuló megállóhelyek az alapot jelentik, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az üzemeltetés, a szolgáltatás az állami védjegy-rendszer kritériumainak megfelelő minőségben működjön is. Bár különböző forrásokból újul meg a ma- gyarországi vízitúra-hálózat, minőségben, arculatban, szolgáltatásban a Lapátos védjegyeknek megfelelő színvonalat szeretnénk biztosítani” – mondta Antal Ferenc, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség projektvezetője.

Európai Uniós forrásoknak köszönhetően 2017 őszén a Felső-Tiszán 14 megállóhely újul meg, ezt követően az Alsó- Tiszán, a Duna teljes szakaszán, a Balatonnál és TOP-os forrásokból a Szamoson, a Túron, a Mosoni-Dunán, az Ipolyon, a Bodrogon, a Bódván és a Pátkai tavon létesülhetnek régi-új vízitúrapontok.