Befejeződött a vízitúra megállóhely kivitelezése a bajai Petőfi-szigeten

A bajai Petőfi-sziget kiváló helyszín a Duna alsó szakaszát felfedező vízitúrák indulására. A vízitúra megállóhelyek hálózatának fejlesztése kiemelt cél a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, hiszen hitvallásunk része, hogy minél szélesebb körben megismertessük a vízi túrázás szépségét.

A Felső-és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése" című konzorciumi pályázati projekt keretében a Felső-és Alsó-Duna szakaszain 9 vízitúra megállóhely épül vagy újul meg. A Duna alsó szakaszán fejlesztett helyszínek Rácalmás, Dunaújváros, Bölcske, Kalocsa és Baja. A helyszínek egy részén infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, de minden helyszínen új vízitúra eszközöket kapnak a kedvezményezettek, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának fejlődését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák minél többen A projektnek köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus az Alsó Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások és a Duna partján nyaraló turisták mellett a folyó mentén élő családok ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat feléledjen.


A új vízitúra megállóhely könnyűszerkezetes épületének kivitelezése a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, GINOP-7.1.2-15-2016-00012 "A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése" című fejlesztési programban. A program keretében épülő vagy megújuló vízitúra megállóhelyek hálózatának a része a bajai Petőfi-szigeten található megállóhely fejlesztése is. A megvalósult beruházás elősegíti a térségi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a kajak-kenu mozgásformát válasszák az turisták és a bajai lakosok is. A bajai Petőfi-sziget és az ott található Duna part kiváló adottságokkal rendelkezik – a híres Gemenci erdőt felfedező kenutúrákat kiváló kerékpártúrákkal köthetjük össze a Duna minden arcát megismerve.