Az víz birodalma - a tavaszi Bodrogzug

Ahogy Tokaj felé közeledünk, messziről feltűnik a Kopasz-hegy jellegzetes alakja. A legtöbben megállnak itt, hiszen a palackba töltött napfény mámora jelenti számukra a vonzerőt - a Hegyaja borainak mámorát keresik.


Pedig a Természet is tartogat olyan látnivalókat itt, amibe beleszédülünk: a Bodrogzug csodái országos szinten is kiemelkedő értéket képviselnek. A nagy folyószabályozások előtt az Alföld egy csodás vízi világ volt - ligetes erdők, mocsarak, folyókanyarulatok színes mozaikja.


Aztán az ember tájalakító erőfeszítéseink köszönhetően eltűntek ezek a vidékek - de itt a Bodrog mentén megmaradt az eredeti arculat. A morotvák, berkek, ártéri erdők tavasszal és a nyár eleji esőzések után most is víz alá kerülnek - az egész táj egy hatalmas vízfelületként ragyog a Zemplén előterében.


A természetes állapotát megőrző Bodrogzug már csak engedéllyel látogatható - ha viszont kiváltjuk az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságán a megfelelő látogatási papírokat vagy vezetett túrán veszünk részt, akkor mi is felfedezhetjük ezt a titokzatos birodalmat.


Védett halfajok ívnak az elöntött réteken, ritka madaraknak nyújtanak búvó és fészkelőhelyet ezek a sűrű erdők és a Bodrogot kísérő árterek. A terület értékeit már a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó, fokozottan védett vizes élőhelyeket megillető státusz védi. Ha igazán különleges vízitúra élményre vágyunk, ne hagyjuk ki a Bodrogzug bebarangolását!

Fotók: Pál Szilvia