Az újjászületett Rétközi-tó

A nagy folyószabályozások előtt az Alföldet jobbára érintetlen és áthatolhatatlan vízi világ borította - a folyók árterén mocsarak, rétek, erdők alkottak sűrű vadont. Az árvizek szabadon közlekedtek a rónán, a szekér mellett a csónak volt a fő közlekedési eszköz.

Széchenyi István és Vásárhelyi Pál tervei alapján a reformkor vízmérnökei a gazdasági szempontokat érvényesítették - a lecsapolások és folyószabályozások után megváltozott a táj. A Döge, Szabolcsveresmart és Kékcse települések között található tó, egykori nevén Fehér-tó a folyószabályozások után eltűnt. A Tisza ingadozó vízállása, tavaszi hóolvadások és esőzések miatt azonban a belvíz még mindig veszélyezteti a könyék gazdálkodóit, így az egykori tó helyén belvíztározót hoztak létre, mely ma már Rétközi-tóként népszerű horgász- és kirándulóhely. 


A tó területe természetvédelmi oltalom alatt áll, az itt újjászülető vizes élőhely igazi madárparadicsom. A Rétközi-tó mára már nem csak a horgászok által kedvelt víztér - a parton egyre több turisztikai fejlesztés is elérhető, így a szabadidejüket a természetben eltölteni vágyók számára is vonzó célpont. A jelenleg előkészítés alatt álló fejlesztések pedig egy vízitúra megállóhelyet hoznak létre itt, így bekapcsolva a tavat a Felső-Tisza vidékének turisztikai hálózatába. Az itt megvalósuló beruházás az ide érkező turisták és a helyi lakosok számára is használható vízitúra bázist hoz létre.