Az évezredes vízi út - fejlesztések a Felső-Duna mentén

A Duna Lébénynél tör be új időknek új dalaival, ahogy Ady annak idején megénekelte. S valóban, a magyar történelem nagy változásait hozták a nyugatról érkező eszmék, stílusok, hadak, és kereskedelem. A folyó az ókor óta fő közlekedési útvonalat képez - de a boldogabb békeidők során a szabadidő aktív eltöltésének is kiemelt helyszíne.


A Duna évezredes vízi útja kiváló túraterep - történelmi városok, legendás borvidékek mellett vezet a folyó, vízi túránkat kerékpártúrákkal is színesíthetjük. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség víziturisztikai fejlesztési programjának hála négy újabb vízi túra megállóhely jön létre vagy újul meg a Duna felső szakaszán. A GINOP 7.1.2-15  "A Felső- és Alsó Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében a Komárom-Esztergom megyei szakaszon 4 vízitúra megállóhely újul meg, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának előrelépését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek.


A programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Felső-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, új szabadidős csoportok formálódhatnak, s egyben lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére is. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődjön.

Komárom:

Komárom jelentős gazdasági, kulturális, idegenforgalmi és földrajzi központ, hiszen itt találkozik több tájegység, folyó és hegység is. Komárom Duna-partja, a kavicsos fövenye ideális vízitúra indítására, túra közben megpihenésre, kikötésre. A Dunán fölfelé haladva elérjük Koppánymonostort, Komárom egyik közkedvelt városrészét, amely a Duna és holtága által kialakított Szent Pál-sziget mellett fekszik. A Komárom ideális vízitúra megállóhely, tekintettel arra, hogy a Vág és a Duna torkolatánál fekszik, így mindkét folyó irányába elindulhatunk vízitúránk során. 


A túra közben dunai szigetek, galériaerdők, a komáromi erődrendszer történelmi emlékei és klassz parti fövenyek szegélyezik utunk. Ennek a túrának az ideális kezdőpontja a nemrég elkészült vízitúra megállóhely, amely konténeres öltözőkből, hajótárolóból és egy gyönyörű folyóparti pihenőhelyből áll. 


A közelben található réten sátrazhatunk, a kis szigetet rövid bemelegítő túra keretében meg is kerülhetjük. A Monostori-erőd kínálta népszerű turisztikai látványosság a közelben található, így akár arra az időre is itt hagyhatjuk hajóinkat és csomagjainkat, amíg megnézzük a híres erődrendszert.

Lábatlan:

A Duna partján, a Gerecse mészkőhegyeinek lábainál, Neszmélyi borvidéken található Lábatlan. A hangulatos fűzfaliget legendásan szép vízitúra megállóhelyet találunk. 
A Duna menti vízitúra fejlesztéseknek köszönhetően egymástól kényelmes evezésnyi távolságra lévő megállóhelyek között túrázhatunk, hajót bérelhetünk, kellemes élményeket szerezhetünk a szabadidő aktív eltöltése közben - ide Komáromból érkezhetünk és Esztergomba indulhatunk tovább. 


Lábatlan híres a karvai-révátkelőjéről, a városban található gyönyörű Gerenday Arborétum is a település természeti értékeit gazdagítja. Lábatlan és a szlovák Karva között menetrendszerű rév közlekedik. Vízitúránk állomásaként a nemrég elkészült öltözőt és vizesblokkot is tartalmazó vízitúra megállóhelyen szállhatunk partra, majd táborhelyet kereshetünk a vadregényes, vízparti ligettel övezett Duna parton.


Kis pihenés, falatozás után érdemes felfedezni szárazföldön is a város látnivalóit, a kishajó segítségével kellemes kerékpár túrát tehetünk a túloldalon, ezzel is változatossá téve a dunai evezést.

Esztergom:

Esztergom belvárosát városát kettészeli egy Dunaág, a Prímás-szigeti mellékág, amelyen 8 híd épült fel. Ezek közül a Szent-Miklós híd és a Kossuth-híd gyalogos, illetve kerékpáros híd. Ez utóbbi köti össze a várost a Prímás-szigettel. A sziget számos sportpályának, csónakháznak ad otthont, illetve partja ideális terepet biztosít a vízre szállásra. Hajónkkal elindulhatunk a Kis-Dunán, ahol a Gesztenye fasor és a Kis-Duna sétány fogja közre a folyóágat, és a Kossuth Lajos-híd alatt áthaladva kiérünk a Dunára. A sodrással ellentétes irányba evezve láthatjuk a kedvelt piknikezőhelyet, a Sobieski sétány mellett elterülő Erzsébet parkot, és az a fölötte tornyosuló Bazilikát. 


Esztergomban a Prímás szigeten épül új vízitúra megállóhely, ahol csónakház és hajóbérlési lehetőség várja majd a vízitúra kedvelőit. 

Dömös:

Dunakanyar Magyarország egyik leglátványosabb tája, Dömös pedig az egyik legszebbnek mondott települése. Mind vízen, mind pedig szárazföldön számos csodás természeti szépséget fedezhetünk fel - Dömösről nyílik a Dunakanyarra a legszebb kilátás. A dunai vízitúrázók az egyedi hangulatú parton való kikötési lehetőséget találnak itt - ezt támogatja meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy új úszómű kihelyezésével.


Az így létrejött kikötőhelyen megpihenhetnek a túrázók, majd ezt  követően felfedezhetik a Visegrádi-hegység és a Börzsöny Dömösről könnyen elérhető látnivalóit. Ide tartozik a közkedvelt kirándulócélpont a Rám-szakadék, a Vadálló kövek, és a legvarázslatosabb dunai látványt nyújtó Prédikálószék. Utóbbiak a Duna-Ipoly Nemzeti Park részei, számos ritka növényfajnak adnak otthont. Dömöst is érinti a Duna-menti kerékpárút, ez a kb. 2870 km hosszú, 8 országot érintő túraútvonal. A nyáron közlekedő kishajókapcsolatnak köszönhetően a Duna túloldalára, a Remete-barlangokhoz és a Szent Mihály-hegyre is átkirándulhatunk.