A zöldellő jégsziget - kajakkal Grönlandon

A Föld legnagyobb szigete - még sincs összesen 60.000 lakosa. Zöld földnek nevezte el Vörös Erik, mégis másfél-három kilométer vastagon jég borítja. A sziget Dániához tartozik, mégsem tagja az Európai Uniónak. Grönland bolygónk egyik utolsó érintetlen vadonja, ahol a népesség ötöde még mindig halászó-vadászó életmódot folytató inuit eszkimó.


A part menti területeken siketfajdok és sarki nyulak csipegetni a gyér növényzetet, míg a vastag jégmezőkből hatalmas jégárak ereszkednek alá az óceánba. A gleccserek végén a borjadzó jég hatalmas, szürreális formájú jéghegyeket ereszt útnak a jégfolyam - köztük kajakozni életre szóló élmény.


A Nap sugaraitól és az óceán vizétől egyaránt, de különböző ütemben olvadó jégtömbök néha a teljes mozdulatlanságból hatalmas robajjal leszakadnak vagy épp megpördülnek tengelyük körül, ahogy áthelyeződik a súlypontjuk. Többek között ezért is, feszült figyelmet és körültekintést kíván, ha mellettük evezünk el. Fókákat, bálnát bármikor láthatunk, de gyakran tűnnek fel rénszarvasok is a lakott települések könyékén.


A szervezett túrák nem csak a tagolt partvonal öbleit fedezik fel, hanem a szárazföld hegyi tengerszemein is átkelnek - így a túra nem csak evezésből, hanem fárasztó gyaloglásokból, átemelésekből, tavakon átevezésből is áll. A sátorban töltött éjszakák, a 10-18 fokos nyári "hőség" komoly kihívást jelent - de a különleges élmények és a gázfőzőn elkészített, frissen fogott halakból készült lakoma feledteti a nehézségeket. 


Grönland természeti szépségei nagyon érzékeny ökoszisztémát alkotnak - a globális felmelegedés számos visszafordíthatatlan folyamatot eredményez e vidéken, végleg átalakítva annak arculatát. Ezen képek megmutatják, milyen vad gyönyörűség lakik azon a tájon, ahol az ember egy törékeny, a zord időjárásnak kiszolgáltatott látogató csupán...


Fotók - Pál Szilvia