A virágzó Tisza

Június közepétől két héten át igazi csoda játszódik le a Tisza hazai szakaszán - a déli országrészből indulva virágzik ki a Tisza, napról napra egyre északabbra rajzanak a hatalmas kérészek. A tiszavirág násztánca nem csak látványos jelenség, hanem a folyó állapotáról is hű képed ad, hiszen a kérészek száma jól jelzi az ökológiai viszonyokat

Európa legnagyobb kérészfaját tisztelhetjük a tiszavirágban, mely az utóbbi napokban a hírek egyik főszereplője volt- a Maros torkolatától kezdve napról-napra egyre északabbra "virágzott ki" a Tisza, azaz rajzottak a kérészek. A védett rovarok násztáncukkal kápráztatták el a Tisza partján élőket és azokat a kiváncsiskodókat, kik ezért az élményért utaztak a folyóhoz.

A kérészek tánca már az ókorban is meghatotta a művészeket, gondolkodókat, hiszen ez a különös rovarfaj három évet tölt a folyó medrében, lárva alakban azért, hogy egy nyári délutánon előbújjon, eljárja násztáncát, majd lerakja petéit és ernyedten hulljon a vízfelszínre, a halak és madarak lucullusi lakomájaként. Mivel rövid életüket csak a fajfenntartásnak szentelik, kifejlett korunkban már nem is táplálkoznak, az elvakult szerelem és rövid életű szenvedély jelképévé váltak ezek a jellegzetes táncukról híres rovarok.

Az egyedül álló természeti látványosság igaz ökoturisztikai szenzáció - ha kajakkal vagy kenuval, természetbarát és környeztekímélő módon evezünk a folyón rajzó kérészek mellett, azzal nem zavarjuk repülésüket, sőt még a vedlésüket is megcsodálhatjuk.

A képeket Tápai Gábor és Balogh József Joe készítette.