A Tisza-tó vízivilága

Bár Magyarország második legnagyobb tava, a Kiskörei Erőmű duzzasztógátjának köszönheti létét, a Tisza-tó mesterséges tava mégis gyönyörű és természetes vadvízi világ. A 127 négyzetkilométeres vízfelületet számtalan erdős sziget, holtág, csatorna és nádas teszi változatossá, otthont kínálva védett madarak és emlősök sokaságának.


A tavat szegélyező gyönyörű galériaerdők védett természeti értéket képeznek, a fürdeni vágyók számára pedig a szabad strandok kínálnak nyáron népszerű pihenőhelyeket. A horgászok pedig féltve őrzött titokként adják apáról fiúra a legjobb fogással kecsegtető szakaszok helyét. A Tisza-tó körül kellemes kerékpártúrát tehetünk, de a legnagyobb élményben akkor lesz részünk, ha kenuban vagy kajakban fedezzük fel vadregényes tájait. A kellemes evezést csak ritkán zavarja meg motorcsónak vagy jet-ski zaja, hiszen a felszín alatt gyakran bújnak meg az egykori erdők emlékét őrző facsonkok.


Az ökológiai értékekeit a legjobban egy vagy több napos vízitúrák keretében ismerhetjük meg, melyek során az élő Tiszán, a tó széles víztükrén ugyanúgy evezhetünk mint az öblítőcsatornák szövevényes labirintusában vagy buján zöldellő szigetek fái alatt.  Aki gyermekekkel érkezik, az ne hagyja ki a híres Tisza-tavi Ökocentrum meglátogatását sem, ahol Európa legnagyobb, 730 000 liter össztérfogatú édesvízi akváriumrendszerében figyelheti meg a tó lakóinak életét. Tiszafüreden pedig 39 fokos termálvízben nyújtóztathatjuk ki az evezésben megfáradt végtagjainkat.


Fotók: Pál Szilvia