A Tisza-tó szépségei

A hatalmas Tisza-tavat a Tisza a Kiskörei vízierőmű és duzzasztógát megépítésével hozták létre. Az így kialakult vízfelületet a természet aztán szép lassan birtokba vette. Néhány évtized alatt kialakult hazánk egyik legszebb ökoturisztikai helyszíne, ahol különleges növény- és állatvilág várja a vízpart szerelmeseit.

A Tisza-tó mára nem csak Kelet-Magyaroszág üdülni vágyóinak, hanem a külföldről hazánkba érkező turisták között is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg az elmúlt évek a turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően. Az egyik leghíresebb a poroszlói Ökocentrum a Tisza-tó halainak egyébként láthatatlan életét tárja a látogatók elé. Itt található Magyarország egyetlen olyan óriásakváriuma, amely édesvízi halakat mutat be.


A vízimádókat a tó körüli szabad strandok, a tiszafüredi termálfürdő, az abádszalóki vízisportcentrum vagy a kiskörei hallépcső várja. A tervek szerint idén bezárul a 70 kilométeres kerékpáros körgyűrű a tó körül. A Tisza gátján vezető, a forgalomtól elzárt és szinte teljesen sík kerékpárúton már tavaly is megduplázódott a biciklis turisták száma, körülbelül 60.000-en kerékpároztak itt.


A másik híres turisztikai látványosság a sarudi Élményfalu -  2017-ben adták át Európa második legnagyobb vízi játszóterét, egy 2.000 négyzetméteres, 30 elemből álló úszó játékszigetet. Idén a Vízivándor mozgalom új helyszínen, itt a Tisza-tavon ver tábort - egy hetes, kalandos evezésekre jelentkezhetnek itt a diákcsoportok.


A csodálatos fotókat a Chilioutdoors csapatától kaptuk, akik kiváló ökotúrákat szerveznek, hogy mindenkivel megismertessék a Tisza-tó legszebb arcát.

További képek a Tisza-tóról: