A Körösök vízi világa

Körösökből rengeteg van – a Fehér, Fekete, Sebes, Kettős, Hármas. A Tisza mellékfolyója Erdélyben, hatalmas bükkösökkel és fenyvesekkel borított, alpesi jellegű vidéken ered, hogy aztán Magyarországra érve folyása meglassuljon, s egymásba szaladjanak e testvérfolyók.


A Körösök szelíd, keskeny folyómedernek tűnnek nyáron, de a tavaszi hóolvadást követően zabolátlan, sebesen áradó víztömeg vonul le árterükön. A folyószabályozások előtt ez a táj ősi mocsárvilág képét mutatta, majd a vízügyi mérnökök és több generáció kubikos munkájának köszönhetően több millió köbméter földet megmozgatva, gátak közé szorították e folyókat. A Körösök mentén nagyon változatos tájakat találunk. Az erdélyi hegyek, a folyók forrásvidékének zúgó rengetegeitől a Nagy-Sárrét végeláthatatlan síkságáig, a kultúrtájtól a gazdag madárvilágnak otthont adó mocsarakig, a folyószabályozás során létrejött számtalan holtág nyugodt vizéig ezer arcát mutatja nekünk e vidék.


A megművelt területek, tanyák, városok között utazva szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egykor itt a víz uralt mindent – az áradó Körösök szabadon járták keresztül-kasul e tájat, mocsarakat, ártéri ligeterdőket, megközelíthetetlen nádasokat, tölgyerdőket, számtalan folyókanyarulatot létrehozva, árvizek idején pedig több ezer négyzetkilométert vízzel elborítva.


Az Erdélyi Érchegységben eredő Fehér-Körös és a Fekete-Körös egyesülésük után Kettős-Körös néven folytatják közös útjukat. A Doboz-Szanazug mellett található torkolat kiváló vízitúra megállóhely. Innen Békés felé folytatja útját, partját galériaerők kísérik, a kanyargós folyómeder legendás horgászhelyeket rejt. A lassú folyású, nyugodt vízen evezhetünk Köröstarcsáig, ahol szintén egy nagyon hangulatos megállóhely vár ránk.


A folyón vízitúrázva szebbnél szebb kanyarulatokat találunk, homokos fövenyeken köthetünk ki, megismerkedhetünk a víz közelségét kedvelő madarakkal, mint a jégmadár, a partfalban fészkelő parti fecske, a nemes nagykócsag, és a különleges alakú fészket építő függőcinege.


A kalotaszegi dombok között eredő Sebes-Körös pedig a híres kulturális központ, Nagyvárad folyója. Miután a Sebes-Körös a Kettős-Körösbe ömlik, létrehozva a Hármas-Körös néven ismert folyót, a víztömeg a szépséges Csongrád felé veszi az irányt. Itt folynak a Tiszába a kalandos utat megtett, több testvérfolyóból egyesült Körösök. Ez a különleges természeti érték felfedezésre vár!