A kalandos Dráva folyó

A Dráva folyó kalandos utat tesz meg Dél-Tirolban, az osztrák-olasz határnál található forrásától a Dunáig. Az Alpok hegyvonulatai között kanyarog, mély völgyekben futnak bele mellékfolyói mint a Mura és a Rinya, majd Szlovéniában kanyarog, végül Horvátország és Magyarország között képez természetes határvonalat.


A közel 800 kilométeres útján változatos tájakat szel át. A Dráva olyan híres városokat köt össze, mint Lienz, Spittal, Maribor, Varasd és Eszék, de természeti értékei is messze földön híresek. Bár felső szakaszát vízerőművek szabályozzák, a horvát-magyar határszakasz hosszú elzártságának, szigorú őrizetének köszönhetően megtartotta eredeti állapotát.


A gyönyörű ártéri erdőkkel szegélyezett, szigeteket, homokzátonyokat építő folyó gazdag madárvilágnak és védett növénytársulásoknak ad otthon. Az  értékes ökológiai folyosónak számító Dráva természetes menedékhelyére a Duna-Dráva Nemzeti Park vigyáz - a folyón csak szervezett keretek között lehet túrázni és csak a kijelölt sátrazóhelyeken táborozni. A határfolyó jellege miatt a jobb parton kikötni sem szabad - sátorozás csak a magyar oldalon lehetséges és bármikor számíthatunk mind a horvát, mind a magyar határőrizeti szervek ellenőzésére. Cserébe viszont Magyarország egyik legszebb vízitúra útvonalát járhatjuk be.Fotók - Pál Szilvia