Ahol az Ipoly és a Duna egyesül

Szob

Whichmann Tamás Vízi Sporttelep Szob

2628 Szob, Széchenyi sétány , Hrsz. 578/6
Telefon: +36 20 364 3224 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Kisvasúton, vízi-úton, bárhogyan is érkezünk, pár napra pompás otthonra lelhetünk ezen a folyók találkozásánál fekvő csendes településen.

A Duna és az Ipoly torkolatához közel található vízitúra megállóhely. tökéletes bázisa lesz a vízi turizmusnak, hiszen innen az Ipolyra, a Garamra vagy épp a Dunán Esztergomig felszállított hajókkal éppen Szobig ereszkedhetünk le könnyedén, a Duna folyásával megegyező irányban és tempóval. Az, hogy egyszerre három folyón is tehetünk egy vagy több napos túrákat szobi végcéllal, országos szinten is egyedülálló elhelyezkedést jelent és hatalmas lehetőségeket kínál.

Whichmann Tamás Vízi Sporttelep Szob

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 1707
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 250 m-en túl, de 500 m-en belül
Közeli szálláshely neve Szent lászló gimnázium, kollégium
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 16 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Egy van
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző Van a helyszínen
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kajak-kenu, sárkányhajó
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem
Élelmiszerbolt Van 1km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 300 m

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

Szob a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a Duna és az Ipoly találkozásánál fekvő, mesés panorámával rendelkező település. A két folyó találkozásának köszönhetően abban a szerencsés helyzetben érezhetjük magunkat, hogy két folyón is vízitúrázhatunk. Az Ipoly kanyargó, vadregényes, a Duna nyugodtabb, csendes. Mindenki megtalálja a számára megfelelő terepet. Vízen Szobhoz érkezve kössünk ki a rév kikötőnél, terítsük le pokrócunkat, és csak élvezzük a a csendet, a kilátást, a szabadságot, a pihenés után pedig ne restelljük gyalogosan felfedezni a várost. A település elhelyezkedése ideális az aktív turizmus szempontjából. A z itt húzódó kerékpárút és a szemben lévő oldalon, Visegrád és Pilismarót között húzódó, hamarosan elkészülő szakasz miatt kiváló bringatúra-lehetőségek találhatóak itt, nem csak a kompátkelés miatt, hanem azért is, mert a Börzsönyben és a Visegrádi-hegységben is tervezhetük hegyi kerékpáros túrákat. A határ másik oldalán található Burda-hegység kiváló gyalogtúra terep, de a Szob felett emelkedő börzsönyi csúcsok is egyedi tájértékeket rejtenek. Az itt üzemelő kisvasút környezetbarát megközelítési lehetőséget kínál, hiszen haszbálatával nem kell autóval behajtanunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére. 

A kastély közvetlen szomszédságában a VEKOP forrásból vízitúra megállóhely épül az idén, amely színvonalas eszközparkkal, kajakokkal, kenukkal lesz felszerelve. Ez a hely tökéletes bázisa lesz a vízi turizmusnak, hiszen innen az Ipolyra, a Garamra vagy épp a Dunán Esztergomig felszállított hajókkal éppen Szobig ereszkedhetünk le könnyedén, a Duna folyásával megegyező irányban és tempóval. Az, hogy egyszerre három folyón is tehetünk egy vagy több napos túrákat szobi végcéllal, országos szinten is egyedülálló elhelyezkedést jelent és hatalmas lehetőségeket kínál. 

Pár szó a településről

A 2587 fős Szob vasúti határátkelőhely, innen sínen át juthatunk Szlovákiába, felfedezve a Felvidék csodáit.

Nevezetességek, látványosságok

Kálvária domb

Jézus Krisztus keresztútjának stációit járhatjuk végig, a domb tetején pedig kilátás nyílik a Dunára és Zebegényre. 

Börzsöny múzeum

A Börzsöny élővilágát, történelmi, régészeti emlékeit ismerhetjük meg, továbbá skanzenként működve az Ipoly-völgyi néprajzot is bemutatja a múzeum.

Történelem

Korai nevén, Terra Sobként a XIII. században említik először. A török veszedelem ezen a területen is pusztítást hagyott hátra, és a megfogyatkozott lakossághoz szlovákok csatlakoztak a közeli Nyitráról. Többszöri vármegyéhez és megyéhez tartozás utan végül 1950-es évek óta tartozik Pest megyéhez. 

Tudta-e?

A sokak gyermekkorát idéző szobi szörpöt a korábbi Szobi Szörp Rt. a környéken termesztett bogyós gyümölcsökből állította elő.

Programok

Kisvasút

2016-ra megvalósult a Szob és Nagybörzsöny közötti, teljes vasútvonal. 22 km hossza gyönyörködhetünk a patakparton, sűrű erdőn át vezető úton. Kihagyhatatlan.

Szobi Városnapok

A tavalyi évben 18. alkalommal rendezték meg a többek között koncerteket, kirakodóvásárt, sporteseményeket felsorakoztató eseményt.

Étel — ital

Zátony söröző

A rév kikötőnél található vendéglátóhely remek ételekkel várja a Szobra érkezőket.

Herfli Söröző & Pizzéria

Hagyományos ízek és remek pizzák az étlapon.  

Sportolási lehetőségek


Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet, háziorvos

2628 Szob, Arany János utca 22.


Gondviselés Gyógyszertár

2628 Szob, Ipolysági út 7.