Szigetújfalu

Pajta Pub megállóhely

2319 Szigetújfalu, rév átkelő , Hrsz. 094/3
Telefon: +36 20 928 4746 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Szigetújfalu nevének újfalu része a környező településekhez képest későbbi létrejöttét sejteti. A "sziget" megjelölés földrajzi helymeghatározásként később került a név mellé. A környéken talált réz-, és bronzkori leletek a terület korai lakottságára utalnak. Az ercsi révátkelőhöz közel egy római kikötőerőd állt, amely alacsony vízálláskor még látható.

Pajta Pub megállóhely

Közterületen helyezkedik el Nem
Folyamkilométer 1613
Szálláshely
Szálláshely távolsága 1 km-en túl
Közeli szálláshely neve Szigetújfalu vendégház
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 200 fő
Ivóvíz Van palackozott
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség Fedett, nyitott
Közösségi helyiség kapacitása 100 fő
Kerékpárkölcsönző
Hajóbérlés
Hajószállítás
Büfé
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

Történelem

A honfoglalást követően a falu fejedelmi birtok volt. A XII. században egy magánmonostort alapított Tamás nádor az ún. Ercsi (később Titkoshely)-szigeten. Alapítóját, Tamás nádort 1186-ban ide temették. A monostor bencés, majd később karthauzi, ezt követően ciszterrendiek kezébe került. Az elhagyott épületet a XVIII. század elején még Bél Mátyás látta és leírta művében, utána a betelepülő svábok bontották le, hogy köveiből megépíthessék a mai templomot.

A falu első okleveles említése 1252. augusztus 10-én történt meg, mint a királyné új faluja. 1303-ban egy adásvétel utáni határbejárásban tűnik fel ismét a neve. Hunyadi Mátyás uralkodása idején birtok miatt pereskedett Újfalusi Imre királyi trombitás a ráckevei szerbekkel. A XVI. századból fennmaradt az újfalusi Thrombytás Tamás név. A település a török hódítás idején lakott hely volt. Az 1546-1590 közötti adóösszeírások adatai szerint a faluban 22 és 32 közötti a családfők száma, akik gabona, bor, gyümölcs, len, lencse, széna, méhek, sertések, juhok stb.után fizettek adót a töröknek.