A Dunakanyar kapuja

Szentendre

Kacsakő Bisztró

2000 Szentendre, Duna-korzó

A mediterrán életérzés legfőbb hazai képviselője, ahol kulturális és kötetlen kikapcsolódásra, illetve kulináris élvezetekre egyaránt számos lehetőségünk kínálkozik.

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

Szentendre a Visegrádi-hegy lábánál, a Szentendrei-sziget szomszédságában, lenyűgöző környezetben fekszik. A Szentendrei-Duna egyik ága alakította ki a település egyik közkedvelt kiránduló- és kempingezőhelyét, a Pap-szigetet. Gépjárművel, kerékpárral és mindenekelőtt vízen is könnyedén megközelíthető. Evezzük körbe a bájos kis szigetet, vagy vágjuk nagyobb fába a fejszénket, és kerüljük meg a Szentendrei-szigetet. A Szentendrei-Duna lassú folyású, így felfele is könnyen hajózható. Induljunk északra és Kisoroszinál rákanyarodva a nagy Dunára, annak sodrását követve ereszkedjünk alá. Útközben figyelmünket ne kerülje el a sziget több mint 200 fajból álló madárpopulációja, úgymint a fekete gólya, a jégmadár, a réti sas, de találkozhatunk dámvaddal, esetlegesen aranysakállal is. A hajóforgalmat jelölő bójákat próbáljuk elkerülni, keresztezés esetén járjunk el kellő odafigyeléssel. Vízitúránk tervezése során ne feledkezzünk meg a 16 km hosszú Bükkös patakról sem, a szentendreiek kedvencéről, amely a belvároson áthaladva a Szentendrei-Dunába torkollik.

Pár szó a településről

Ami Keszthely a Balatonnak, az Szentendre a Dunának. Egy ékszerdoboz. A macskaköves utcáival, szűk sikátoraival színes, tornyos épületeivel minden idelátogatót elvarázsol. Tegyünk egy kellemes sétát a belvárosban, üljünk ki egy kávézó teraszára, és csak élvezzük a mediterrán életstílust. 

Nevezetességek, látványosságok

Skanzen – Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az 1967-ben létrejött múzeum célja a népi építészet és lakáskultúra bemutatása és a magyar kultúra népszerűsítése a korabeli életmód, tárgyi emlékek, szokások bemutatásával.

Mikro Csodák Múzeuma

Mykola Syadrystyy ukrajnai művész által aranyból, speciális technikával készített fantasztikus mikroszkopikus méretű csodák kerülnek bemutatásra a múzeumban.

Történelem

A város és környéke az őskortól lakott településnek számít, a kora középkor viharai azonban lakatlanná tették. Később hunok, avarok népesítették be a környéket. A XII. században már a Veszprémi püspökség oklevél-kiállító székhelyeként jegyzik Szentendrét. A török hódoltság idején ismét elnéptelenedett a település, majd magyarok, szerbek, dalmátok népesítették be. Utóbbiak hagyták az utókorra a délies, mediterrán hangulatot tükröző városképet. 

Tudta-e?

A Szentendrén található Ráby-ház egy foglalkozáshoz, méghozzá a szőlősgazdáshoz köthető. Jókai Mór Rab Ráby című regényéből Ráby Mátyás ebben a házban élt. 

Programok

Szentendrei Tavaszi Fesztivál

1986. óta kerül megrendezésre és nyújt változatos kulturális szórakozást színházi előadásaival, irodalmi estjeivel, koncertjeivel. 

Szentendre Éjjel-nappal nyitva Fesztivál

Az utolsó nyári hétvégén megrendezésre kerülő fesztivál idejére az egész belváros egy nagy kiállítóteremmé válik, ahol művészeti és gasztronómiai programok széles választéka várja az ide látogatókat.

Szentendrei Bor és Jazz Fesztivál

A szentendrei nyári fesztiválszezon záró eseményeként, tavaly már 5. alkalommal került megrendezésre, ahol borok, csodás étkek és hangulatos jazz-zene várja (nemcsak) a bor szerelmeseit.

Étel — ital

Mjam

A környéken egészen egyedülálló, karibi ízekkel, letisztult, tágas terekkel és kerthelyiséggel várja vendégeit a település szívében található étterem.

Trattoria Cardinale

Az olasz tésztaételek és a hagyományos konyha híveinek kihagyhatatlan.

Álom Lángos

Eldugott helyen, a Fő téri sikátorban találjuk a Dunakanyar egyik, ha nem a legjobb lángosát. Csúcsidőben sorra kell számítanunk, de az ízek mindenképp’ kárpótolnak.

Sportolási lehetőségek

sárkányhajó, kajak-kenu, strandröplabda, futball, tenisz, futás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Szentendre, Bükköspart 27.
(26)312-650

Gyógyszertárak

Ulcisia Gyógyszertár
Szentendre, Dózsa György út 1.
(26)500-248

Szent Endre Gyógyszertár
Szentendre, Kanonok u. 4.
(26)310-487

Pismány Gyógyszertár
Szentendre, Fiastyúk u. 11.
(26)505-779