A stégek városa

Dömsöd

Dömsöd Strandfürdő

2344 Dömsöd, Középső Dunapart
Lapátos értékelés: 1

Ahol az egyik legremekebb strandolási és a legérintetlenebb kirándulási helyszínt nyújtja a Duna.

Mit érdemes tudni?

Dömsöd a Ráckevei-Duna partján fekszik, területét kettészeli a Dömsödi Holt-Duna, így kialakítva a Dömsödi szigetet. A sziget nyaralókkal, sportpályákkal, éttermekkel bőségesen ellátott terület, strandolásra pedig a víz tisztasága miatt az egyik legajánlottabb helyszín. A szigeten mindenki megtalálhatja a számára megfelelő vízi, illetve szárazföldi kikapcsolódási lehetőséget. Rendkívüli élménnyel bíró biciklitúrát tehetünk Ráckeve és Dömsöd között, megcsodálva a Duna mindkét partját, néhol egészen közelről. A holtág is kellemes élményeket nyújt az erre járóknak. A környék egyik legérintetlenebb területe. Felfedezését tegyük csónakkal, kenuval, kajakkal, óvatosan kerülgetve a tündérrózsákat és egyéb, vizet beterítő vízinövényeket. A túrázás után megfáradt túrázónak a nap végén más dolga nincs is, mint helyet foglalni az egyik szabad stégen és csak élvezni a békét és dömsödi naplemente különlegességét. 

Pár szó a településről

Dömsöd a Ráckevei járásban fekvő nagyközség, amely két település, Dab és Dömsöd egyesüléséből jött létre. Már a korabeli időkben is híres gyümölcstermesztő vidék volt, neve is innen eredeztethető, a középkori oklevelekben “Demsed”, “Dumsud”, “Gumschud” azaz a gyümölcsöd szavakkal hivatkoznak rá. Sportolásra kitűnő lehetőségeket biztosító nagyközség. 2016. nyara óta működik a településen a Dömsödi Kajak-Kenu Sportegyesület.

Nevezetességek, látványosságok

Petőfi fa

Ennek tövében írta nem egy versét a költő, és itt találhatók a szüleit és őt ábrázoló fa-mellszobrok. Tegyünk egy sétát fa körül, üljünk le oda, ahol a nagy költő ült, hátha megérint minket a kor szelleme.

Báthory Júlia Üveggyűjtemény

Munkácsy Mihály-díjas iparművész munkáinak kiállítása.


Történelem

A két település, Dab és Dömsöd 1939-ben egyesült, és Dabról már a XIV. században is vannak írásos emlékeink. Királynői birtoknak számított. A falut megtizedelte, de elpusztítani nem tudta a török uralom, és ugyancsak talpra állt a világháborúk okozta feldúlás és az államosítás miatti nincstelenség után is. A rendszerváltás után indult fejlődésnek e bájos község, amelyhez nagyban hozzájárul az idegenforgalom.

Tudta-e?

Petőfi Sándor szülei 1846-ban pár hónapig Dömsödön éltek, és látogatásai alkalmával itt született Petőfi több verse és a településen található egy Petőfi Múzeum is.

Programok

Dömsödi Napok

Nyaranta megrendezésre kerülő, a község életét bemutató, táncos-zenés programokkal, bemutatókkal tarkított fesztivál.

Étel — ital

Sára-Major Lovas Panzió

Fenséges környezetben ehetünk-ihatunk, lovagolhatunk, majd ha kellőképpen elfáradtunk, megpihenhetünk a panzió egyik kellemes szobájában

Hat Testvér Fogadó

Tradícionális, és különleges ételekkel egyaránt találkozhatunk a vendéglőben. A sajttortát semmiképpen se hagyjuk ki.

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, kerékpározás, futás, úszás, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Ráckeve, Szent István tér 5. (Rendelőintézettel szemben)

Gyógyszertárak

Magyar Korona Gyógyszertár
Dömsöd, Szabadság út 44. 

Sarok Gyógyszertár
Dömsöd, Kossuth L. u. 102.