Sárospatak

Sárospatak Megállóhely

Sárospatak város az Észak-Magyarország régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sárospataki járás székhelye. Napjainkban Sárospatak rangos iskolaváros, ugyanakkor hangulatos történelmi jellege miatt csábító turistacélpont. Történelmi források gyakran csak Patak néven emlegetik. Miskolctól kb. 70 kilométerre északkeletre, az Eperjes–Tokaji-hegység lábánál, a Bodrog mentén.

Sárospatak Megállóhely

Folyamkilométer 37

Mit érdemes tudni?

Nevezetességek, látványosságok

Sárospataki vár és a Perényi-loggia:

A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része. Az 500 forintos hátoldalán a sárospataki vár látható, amely a hatalmas Rákóczi-birtoknak része volt – így nem véletlen, hogy a pénz előoldalán Mányoki Ádám: II. Rákóczi Ferenc portréja található.

Megyer-hegyi Tengerszem:

A tengerszem a településtől északra fekvő Megyer-hegy egykori malomkő bányája helyén alakult ki. A Megyer-hegyi tengerszem tó és környéke az Aggteleki nemzeti Park kezelésében álló egyedülálló volt malomkőbánya nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani, valamint a bányászkodás befejezése óta kialakult botanikai és zoológiai emlék, védett terület. Mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti, a tavat körbevevő sziklafalak maximum 70 méterre magasodnak a víztükör fölé.


Sárospatak Város Termálfürdő és Camping:

A Termálfürdő 38 °C-os gyógyhatású termálvizével várja vendégeit. A víz jelentős ásványi anyag tartalmú, kalcium-magnézium, nátrium-szulfátos, hidrogén karbonátos jellegű, fluoridos hévíz. Ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére javasolt. 

Történelem

Sárospatak már az őskorban is lakott volt. Az első feljegyzések szerint 904-ben vette hatalmába a környéket Alaptolma, Ketel vezér fia, s a gróf Cseszneky család őse. 1201-ben városi kiváltságokat kapott Imre királytól. A középkorban fontos kereskedelmi állomás volt Lengyelország felé. Várát I. Endre király építtette, itt született II. Endre király lánya, Szent Erzsébet. 1531-ben megalapították a már legendássá vált Sárospataki Református Kollégiumot, ami az akkori Magyarország egyik legjelentősebb oktatási intézménye volt. 1650-től egy ideig itt tanított a haladó szellemű pedagógus, Comenius. Sárospatak másik jelentős intézménye, az Eszterházy Károly Egyetem Comenius Kara ma az ő nevét viseli, Sárospatak várát több híres nemesi család is birtokolta, többek között a Dobó család - itt volt Balassi Bálint esküvője Dobó István lányával, Krisztinával. Majd a Lorántffyak uralták, ezután a Rákóczi-család. I. Rákóczi Györgynek itt ajánlották fel az erdélyi fejedelemséget. A Rákóczi-szabadságharc viszontagságai nem kímélték a várost; hol a kurucok, hol a labancok birtokolták. 1708-ban itt tartották az utolsó kuruc országgyűlést

Egészségügy, elsősegély

Orvosi Rendelő:

 Sárospatak, Comenius u. 20, Telefonszám: (47) 513 110