Olaszliszka

Bodrog-Olaszliszka

3933 Olaszliszka, külterület , Hrsz. 056/4
Telefon: +36 47 358 001 E-mail küldése

Olaszliszka község Borsod-Abaúj-Zemplén megye Sárospataki járásában, Miskolctól 57 kilométerre keletre, a Bodrog jobb partján, szőlődombok mellett, a Tokaj-hegyaljai borvidéken.

Bodrog-Olaszliszka

Közterületen helyezkedik el Igen
Folyamkilométer 20
Szálláshely
Szálláshely kapacitása 10 fő
Szálláshely távolsága -
Közeli szálláshely neve -
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 30 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Egy van
Közösségi helyiség Fedett, zárt, fűtött (téliesített)
Közösségi helyiség kapacitása 50 fő
Kerékpárkölcsönző
Kerkpárkölcsönző kapacitása - fő
Kerékpárkölcsönző távolsága - m
Hajóbérlés
Hajóbérlés kapacitása - fő
Bérelhető hajótípusok Kenu
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 270 m

Mit érdemes tudni?

Nevezetességek, látványosságok

Gótikus templom:

Gótikus stílusú római katolikus temploma 1332-ben épült a Nagyboldogasszony tiszteletére, a 19. században barokk formát kapott. A magyar templomok közt különlegesnek számító tornya 1632-ben készült katonai őrtoronynakA toronyban két harang van, delente megkonduló nagyharang másfél tonnát nyom. A harang pajzsán lévő felirat szerint a 17. század legnevesebb harangöntője, az eperjesi Georg Wierd készítette 1633-ban.


Zsinagóga:

Az olaszliszkai zsinagóga épülete a 2. világháború után hívek nélkül maradt, romlásnak indult. Pusztulását emberi kezek gyorsították, szinte kőről kőre elhordták. Jelképértékűvé vált, hogy az egykori rabbi nem engedte berakni az utolsó követ, hogy az épület „befejezetlensége” is emlékeztessen a jeruzsálemi Szécsi Zsolt építész tervei szerint, mementóként visszaépítették a nyugati falat, így érzékelhetővé válik az épület egykori mérete, egyben megszületett egy kapu, már létezik egy „kinti” és egy „benti” tér.

Történelem

1239-ben említik először, IV. Béla magyar király egyik levelében, LYSKA néven. IV. Béla olasz – más forrás szerint vallon– szőlősgazdákat telepített a környékre, innentől Olaszliszka a neve. A betelepült szőlőművesek a Burgundia nevű falurészben éltek. A település és határa ekkor királyi birtok volt, 1243-ban azonban a király a szepesi prépostságnak adományozta. 1320-ban Károly Róbert király szabad piacot engedélyezett az ekkor már Liszka Olaszi néven említett településnek. 1466-ban Mátyás király városi rangra emelte Liszka Olaszit, évi három szabad vásárt engedve neki.

Egészségügy, elsősegély

Körzeti Orvosi Rendelő:


3933 Olaszliszka Petőfi Sándor utca 9.

+36 (47) 358024