Kilátás, kiáltás, csodás levendulaillat. Tihany minden érzékszevünkre hat

Tihany

Kajak-Kenu Pont Tihany Megállóhely

8237 Tihany, Lepke sor
Telefon: +36 30 924 6357 E-mail küldése

“Visszhang-e ez fölülről? vagy lenn a viz alatt a túlvilágból hallni e csoda hangokat? Ne kérdd! istent dicsérik a földek és vizek!... Belé vegyűl e csepp is, mely szememen rezeg.” (Garay János: Tihany)

Kajak-Kenu Pont Tihany Megállóhely

Közterületen helyezkedik el Nem
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 1 km-en túl
Közeli szálláshely neve Barackvirág apartmanház
Sátrazási lehetőség
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző Van a közelben
Kerékpárkölcsönző távolsága 250m-en belül m
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kajak-kenu, sup (e-boat, catamaran)
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem
Élelmiszerbolt Van 2 km-en belül
WiFi
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 500 m

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

Tihanyra érkezvén első célpontunk nem lehet más, mint a Tihanyi Apátság előtti tér, ahonnan először az elénk táruló Balatont csodálhatjuk meg, majd a Pisky sétányon végigballagva megismerkedhetünk a Tihanyi Tájházakkal, végül a Visszhang-dombon, a megfelelő helyről kipróbálhatjuk, halljuk-e az echot. Próbálkozzunk bátran, tiszta időben a visszhang a mai napig működik, főleg a téli időszakban. Látogassunk el a Belső-tóhoz - itt a közeljövőben tanösvény kiépítése valósul meg - vicces élményt fognak nyújtani az ürgelukakból előbukkanó rágcsálók. Csak messziről tudjuk őket megtekinteni, hisz’ tudjuk “ott az ürge, hű mi fürge, mint szalad”. Emiatt is, az interneten élőben követhetjük e kedves állatkák életét. A Belső-tavat csónakkal tudjuk megismerni közelebbről.
Tihany számos remek kikapcsolódási lehetőségekkel teli stranddal rendelkezik, amennyiben pedig kirándulással kívánjuk egybekötni a vízparti kikapcsolódást, irány Sajkod. Innen elérhető az Őrtorony-kilátó, amelynek tetejéről “lábunk alatt hever” az egész félsziget.


Pár szó a településről

Tihany település a Balatont két medencére osztó Tihanyi-félszigeten terül el, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Az egyik legszebb fekvésű, legszebb természeti értékekkel rendelkező városa hazánknak. Már az idejutás is élmény, mivel végig balatonparti településeken át vezet utunk a 71-es úton. Bármerről is érkezünk, biztosan a kis utcák által szabdalt, díszes kőkerítésekkel, romantikus, tihanyi bazalttufából épült házakkal, kellemes éttermekkel és kávézókkal teli belvárosba érkezünk.

Nevezetességek, látványosságok

Tihanyi barátlakások 

Közép-Európa egyetlen épen maradt remetelakjainak korabeli lakóit I. András király telepítette be a XI. század környékén. Emberi kéz alkotta barlangok, nem a természet alakította ki őket. Remek kirándulócélpont egy kellemes biciklitúra részeként. Odafele, vagy onnan távozva mindenképpen álljunk meg egy finom lángosra a Lepke soron.

Tihanyi Bencés Apátság

I. András királyunk alapította a bencés apátságot, amely ma a Magyar Bencés Kongregáció önálló perjelségeként működik. 10 szerzetes él benne, akik lelkipásztori és kultúrális tevékenységet is végeznek. 


Történelem

Az őskor óta lakott település, amelynek rangját I. András királyunk adta azáltal, hogy királyi temetkezési helynek jelölte meg. Fölé monostor épült, ez a mai Tihanyi Apàtság. Turisztikailag az 1960-as évek óta számít igazán jelentősnek.

Tudta-e?

A település és a félsziget neve nagy valószínűséggel a szláv tiho, azaz visszhang szóból ered. 

Programok

Levendulaszedés

Nyaranta az ország minden részéről érkeznek e csodás növény rajongói, hogy csokrokat szedve hazavihessenek magukkal egy bokrétányit a tihanyi életérzésből.

Tihanyi Kézműves Sörfesztivál

A korábbi évek sikeren felbuzdulva, remélhetőleg idén is megrendezésre kerül az esemény, így ismét lehetőségünk lesz megkóstolni a helyi védettségű termékké nyilvánított Tihanyi Levendulás Sört.

Tihanyi Visszhang Fesztivál

Népzenéről, népi hangszerek bemutatásáról és a néptáncról szól a főtéren megrendezendő esemény.


Étel — ital

Régi Idők Udvara Skanzen

Népi emlékek között, korabeli hangulatú, buja növényekkel gazdagon díszített környezetben fogyaszthatjuk el az ételkölteményeket.  

Tündérsziget

Ha egy finom kávéra, süteményre, vagy egy kiadós reggelire vágyunk csodás kilátással, akkor a nevéhez hű Tündérsziget az egyik legjobb választás.

Levendula Kézműves Fagylaltozó

Az országszerte méltán híres cukrászda, minőségi alapanyagokkal, mesés cukrészkölteményekkel, igazi vintage hangulatban várja az idelátogatókat. 

Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, futás, kerékpározás, sup  

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

8230 Balatonfüred, Csárda u. 1.

Orvosi rendelő

8237 Tihany, Csokonai út 2.

Gyógyszertár

Rozmaring Gyógyszertár
Tihany, Csokonai u. 2.