„Tátika, Somló, Szigliget, badacsonyi hegyhát integet. Vitorla surran, szél a nyomába, Túlsó parton megy a gőzös Kanizsára."

Fonyód

Fonyód Kajak-Kenu Pont

8640 Fonyód, Vízisport Központ, Vitorlás u. , Hrsz. 1755630
Telefon: +36 70 242 6247 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 2

Fonyód a Balaton déli partjának egyik kedvelt üdülőtelepülése. Sokak szerint innen nyílik a legszebb kilátás az északi parton magasodó tanúhegyekre. A part kellemes sétát rejt erdei ösvényeivel, túraútvonalaival, hegyi kilátóival. Fonyódon járva mindenképpen másszuk meg a Sipos-hegyi kilátót és a Várhegyi Széplátót.

Fonyód, a népszerű déli parti üdülőhely is büszkélkedhet egy Kajak-Kenu Ponttal. A vízitúra megállóhely terület az emblematikus, kettős dombtető lábánál közvetlen vízparton található, a vasút túloldalán számos parkolóhely található A kerítéssel határolt, zárt terület, tavasztól őszig őrzött, itt vízitúraklub és szörfkölcsönző működik a nyári szezonban. A tervezett létesítmény, melynek kivitelezési munkálatai már javában folynak, téglalap alaprajzú csónaktároló épület lesz, amelyben a bérelhető kajak, kenu és egyéb vízi sporteszközök elhelyezésére. A fonyódi partszakaszon nem csak a festői tanúhegyek látványával kísérve evezhetünk a Balaton vízén, de a település környéki csatornák is felfedezésre csábító vízitúra helyszíneket kínálnak!

Fonyód Kajak-Kenu Pont

Közterületen helyezkedik el Nem
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 500 m-en túl, de 1 km-en belül
Közeli szálláshely neve Napsugár kemping
Sátrazási lehetőség
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Egy van
Közösségi helyiség Fedett, zárt ,de nem téliesített
Közösségi helyiség kapacitása 30 fő
Kerékpárkölcsönző Van a közelben
Kerékpárkölcsönző távolsága 500 m-en túl, de 1 km-en belül(1300) m
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kajak-kenu, sup, sárkányhajó
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló
Legközelebbi tömegközlekedési kapcsolat 2400 m

Túrák innen

Mit érdemes tudni?

Fonyód a Balaton déli partjának egyik kedvelt üdülőtelepülése. Sokak szerint innen nyílik a legszebb kilátás az északi parton magasodó tanúhegyekre. A part kellemes sétát rejt erdei ösvényeivel, túraútvonalaival, hegyi kilátóival. Mindenképpen másszuk meg a Sipos-hegyi kilátót, igazán egyedi élményben lesz részünk, mivel innen Keszthelytől Balatonkeneséig, az egész tóra magával ragadó panoráma nyílik. A túrát követően érdemes valamelyik plázzsal, rengeteg zöld területtel, játszóterekkel rendelkező strandon kipihennünk fáradalmainkat. Fonyód város egyik büszkesége, a Balaton-parton szinte egyedülállló kutyás strand, ahol kedvenceinkkel együtt élvezhetjük a vízpart adta lehetőségeket. (kutyás kajakos képe :) ) Ne csak a szárazföldön, vízról, vízitúrázás közben is csodáljuk meg többek között a Badacsonyt, a Tóti hegyet, és a siklóernyőzés fellegvárát, a Csobáncot. Az esti, romantikus séták helszínéül szolgáló, és egyben a Balaton leghosszabb mólójáról úgy érezhetjük, hogy egyenesen átsétálhatunk a szemből “hívogató” Gulács-hegyhez. További remek vízitúrázási lehetőséget kínál a szomszédos Nagybereki Fehérvízi Láp. Korábban a Balaton öble, a középkorban áthatolhatatlan, szigetekkel, nádasokkal szegélyezett mocsár volt, ahol a helyiek menedékre leltek a tatárok és a tötök hódítók elől. Ma már egy gazdag vízi növény- és állatvilággal rendelkező zeg-zugos, vadregényes, de könnyen megközelíthatő és egyedi túraélményt nyújtó lápvidék. 

Pár szó a településről

Fonyód hegyei állítólag a Pannon tenger kialakulása előtt az északi parti tanúhegyekhez tartoztak, ezért is oly’ hasonlóak. Fonyód népszerű kikötőhely, hozzá tartozik Fonyódliget és Bélatelep is. 


Nevezetességek, látványosságok

Várhegyi Széplátó

Meredek dombon, tanösvényen át, sűrű erdő közepén érjük el a csodálatos balatoni panorámával jutalmazó kilátót. 

Palánkvár

A helyiek az ellenség ellen korábban a természet adta lehetőségekkel éltek, úgymint mocsarak, lápok. A török veszedelem megjelenésekor épült meg a vár, amely sokáig ellenállt, azonban végül az ellenség kezére került és lerombolták. Ma a megmaradt várárok látogatható.


Történelem

Szent László királyunk említi először a települést, amelyet a késő középkorban a török vész teljesen elnéptelenített. A 18. században indult meg ismét az élet, majd folyamatosan más és más birtokos családok kezében volt. Később a vasút megépítésével fellendült a város gazdasága, turizmusa, nyaralók épültek. 

Tudta-e?

A település neve a “fon” igéből ered, amely arra utal, hogy az itt élő emberek gyéként, fűzvesszőt, hálót fontak. 

Programok

Fonyódi Nyári Fesztivál

Korhű ruhákban, korhű módon lovasbemutató a Fácános Palánkvàrnál, augusztus 20-án néptáncbemutató, és az új kenyér megszentelése adja a gerincét a számos programot felvonultató fesztiválnak.

Balaton-átevezés

2019-ben reméljük ismét megrendezésre kerül az MKKSZ által szervezett Fonyód-Badacsony-Fonyód evezőverseny. 

Fonyódi piac

A déli part legnagyobb piaca, amely igazi olvasztótégelye az őstermelőknek, százéves műtárgyakat kínálóknak és az olcsó ruhaneműket, termékeket árulóknak. 

Étel — ital

Présház étterem

200 éves műemlék épületben egy kicsit visszarepülhetünk a hajdani korokba. A finom falatok mellé, az élő cigányzene adja az igazi hangulatot.

Torony Étterem

Klasszikus ízek, minőségi alapanyagok várnak minket a családi vállalkozásként működő étteremben.

Nosztalgia Fagyizó

A “varázskapun” belépve, a sokféle, különlegesebbnél különlegesebb fagylalt közül nehéz lesz a választás. Ha sikerült, a kellemes kerthelyiségben ideális körülmények között fogyaszthatjuk el mindenki kedvenc nyári desszertjét.


Sportolási lehetőségek

kajak-kenu, úszás, strandjátékok, horgászat, futás

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

8640 Fonyód, Szent István u. 27.
Tel.: 06-85/560-970 ; 560-980

Gyógyszertár

Isteni Gondviselés Gyógyszertár
Fonyód, Szent István u. 31.