A napfény városa, ahol számtalan rejtett kincs vár ránk

Szeged

Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman

6726 Szeged, Közép-Kikötő sor 1-3.
Telefon: +36 30 610 6603 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 2

Szeged és a Tisza „viharos szerelme” évszázadok óta formálja a város képét, ám a mélypontok és az azokból való kilábalás csak megerősítette e különleges kapcsolatot. Csodálatos folyója nélkül mára elképzelhetetlen lenne a napfény városa, ahol a leghíresebb látványosságokon túl is számtalan rejtett kincs várja a látogatókat.

A Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman tavasztól őszig várja kedves látogatóit. Egyedülálló elhelyezkedésével az ország egyik legszebb fekvésű kempingje, közvetlenül a Tisza partján, 5 percnyi sétára Szeged belvárosától. A lapályos parton a fürdőzés és napozás mellett futballpálya, strand-röplabda pálya, büfék, vendéglátó egységek állnak a vendégek részére, valamint a kijelölt tűzrakó helyeken bográcsozásra, szabadtéri sütésre, főzésre is van lehetőség. Céges rendezvények, csapatépítő találkozó

Mit érdemes tudni?

Szegedet sokféle jelzővel lehet illetni: a napfény városa, a palotás város, a fények, fürdők, fesztiválok városa, és a sort még hosszan folytathatnánk. Az 1879-es nagy árvíz után újraépült a város, a centrum eklektikus palotáival egységes városképet mutat. A szecessziós épületek mozgalmas homlokzatukkal, újszerű stilizált növényi motívumaikkal festői hatást keltenek. A klasszikus látnivalók mellett egyéb számtalan „szegedikumot” is fel lehet sorolni melyek összefonódtak a város nevével. A Tisza menti öntéstalajon a napsugarak meleg fényében fürödve érlelődik a magyar konyha legbecsesebb fűszere, a szegedi paprika, a török hatást őrző szegedi papucsról azt mondják, hogy nincsen párja, a szegedi halászlé pedig messze földön híres. Szeged további különleges adottsága, hogy területén a Tisza mindkét partján minősített gyógyvizet szolgáltató kutak találhatók, és hogy fekvése a kerékpározástól kezdve a kajak-kenuzásig számos sportolási lehetőséget biztosít. Az ezerarcú város senkinek sem okoz csalódást.

Nevezetességek, látványosságok

FOGADALMI TEMPLOM: A várost elpusztító 1879-es nagy árvíz után a szegediek fogadalmat tettek egy nagyszabású katolikus templom megépítésére. Hosszas tervezés és számos vita után csak 1913-ban kezdődött meg a kivitelezés. Az I. világháború miatt megrekedt templomépítés csak 1923-ban folytatódott, a Dómot 1930-ban szentelték fel. A Magyarok Nagyasszonya székesegyház az ország negyedik legnagyobb temploma. VADASPARK: A Szeged belvárosától két és fél kilométerre található vadaspark 44 hektáros erdős területen várja a látogatókat. Állatait földrészek szerinti csoportosításban mutatja be, törekedve arra, hogy a természetes életkörülményeket biztosítsa számukra. Olyan különlegességek is megtalálhatók itt, mint a dél-amerikai karmosmajmok, a hópárducok vagy a sörényes hangyászok. PICK SZALÁMI ÉS SZEGEDI PAPRIKAMÚZEUM: A Tisza-parton az 1869-ben megalapított szalámigyár részeként működik a különleges múzeum, amely két speciális szegedi termék bemutatóhelye. Földszintjén a Pick család gyárának történetét és a téliszalámi gyártásának folyamatát ismerhetik meg a látogatók. Az emeleti kiállítás a Szeged környéki paprikatermesztés hagyományait, eszközeit, a paprika tudományos vizsgálatának eredményeit mutatja be.

Történelem

Szeged területe az újkőkor óta lakott, a várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik a városhoz. Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket.

Tudta-e?

…Szegeden már 1908-ban létrehozták az első villamosvonalat? A nagy árvíz után újjáépülő és egyre növekvő városnak a századforduló után már nem felelt meg az omnibuszközlekedés, ezért indították az első villamosokat. Hazánkban Szegeden kívül csak Budapest, Debrecen és Miskolc büszkélkedhet villamosvonallal.

Programok

Szegedi szabadtéri játékok Szegedi Ifjúsági Napok Szegedi Borfesztivál Hungarikum Fesztivál Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegedi Paprikafesztivál Toros Pálinkafesztivál

Étel — ital

Egyedi hangulatú Tisza-parti halászcsárdák az elmaradhatatlan „szögedi” halászlével, elegáns belvárosi vendéglők, nagymamától örökölt használati tárgyakkal díszített, barátságos éttermek, a magyar gasztronómia élvonalába tartozó mesterszakácsok. Szeged gasztronómiai lehetőségei szinte végtelenek, éttermei pedig a legkülönfélébb igényeket is kiszolgálják. John Bull Pub Kiskőrössy Halászcsárda Fehértói Halászcsárda Öreg Körössy Halászcsárda Kapca Vendéglő a Régi Hídhoz Süti nem süti Jobb mint Otthon Anyám Tyúkjai

Sportolási lehetőségek

Kajak-kenu, evezés, futás, kerékpározás, úszás, túrázás, extrém sportok, görkorcsolyázás, labdajátékok

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelők Sürgősségi ügyelet, 6721 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 15-17. Gyógyszertárak ALMA GYÓGYSZERTÁR SZEGED. 6726 Szeged, Csanádi utca 34. ALSÓVÁROSI GYÓGYSZERTÁR. 6525 Szeged, Földmíves utca 27. ANGELICA GYÓGYSZERTÁR. 6726 Szeged, Bérkert utca 25.