Magyarország cseresznyéskertje, ahol a hagyomány a modern világgal ötvöződik.

Nagykörű

Nagykörű Kikötő

5065 Nagykörű
Telefon: +36 30 383 3250 E-mail küldése

Nagykörű Szolnoktól északkeletre, 25 km-re, a Tisza jobb partján helyezkedik el. Szárazföldön a 3223-as úton lehet megközelíteni, Fegyvernekkel az időszakosan működő komp köti össze. A vízen járók a Tisza 364-es folyam km-nél épült kishajó kikötőnél érkeznek a településhez. A kishajókikötő 46 kishajó kikötésére alkalmas, ahol a vízről a szárazföldre jutást a 20 méter hosszú acélhíd bejáróhíd biztosítja a pontonokra. A gátról levezető aszfalt burkolattal ellátott út és a belső út mellett akadálymentes parkolók és egy pici buszöböl is kialakításra került. Az árvízi lehetőségeket szem előtt tartva, kerültek telepítésre az akadálymentesített információs-, egészségügyi-, vizesblokk és raktár konténerek.

Mit érdemes tudni?

A Tisza hűs vize, a homokos part, melyen olyan jó sütkérezni, az árnyékot adó faóriások mind-mind a nagykörűi szabad strand különlegességei. Lehet itt röplabdázni, homokfocizni, lábteniszezni, kajakozni, kenuzni. A nyárfa matuzsálemek tövében verhetik fel sátraikat a kempingezést kedvelők. Felfedező útra indulhatnak szárazon és vízen a település ökotúra útvonalain, melyekhez kerékpár és kenu bérlési lehetőség is biztosított. Az EuroVelo 11, a Magyarországon áthaladó EuroVelo kerékpáros útvonalak egyike, mely a Tisza mentén halad és Nagykörűn is keresztül vezet.

A horgászat szerelmesei komfortos kikötőhelyen tudják elhelyezni a hajóikat, és csónakkal olyan helyeken is horgászhatnak, amelyeket partról nem lehet elérni a terepi adottságok miatt.

Pár szó a településről

Szemünket lehunyva, álmainkban, madárként szállunk a Tisza szőke vizétől, az ártér vén fái között, a barokk templom kertjének cseresznye fajtagyűjteményéig. A parasztházak egyszerű szépségétől a cseresznyevirág hófehér pompájáig, a néptánctól az étteremig, a tiszai naplementétől, a nyári éjszaka frissítő hűvösségéig.

Nevezetességek, látványosságok

A színek faluja…
Nagykörű sokszínű falu. A Tisza itt valóban szőke, attól kezdve, hogy visszaszállt medrébe az áradó folyó. De ha az égi színek változását követve a víz néha mélykékre vagy acélszürkére vált is, a parti homok aranyló szőkesége a hóig megmarad. Kevés helyen lelni annyiféle zöldet az Alföldön, mint errefelé. A tavaszodó gátoldalak harsány fűzöldje felejthetetlen. A füzek zöldessárga, áttetsző fátyla olyan színélmény, amelyért visszatér a szépet szerető ember. A falu egyszerre természet- és emberközeli, a gát alatt szellőfutamok borzolják a kiöntés kék vizét. Benne a templom tornya tükröződik.

A cseresznye faluja…
Magyarország cseresznyéskertje bőséges terméssel várja a kirándulókat. A cseresznyés minden évszakban egyaránt vonzó. A téli naplemente felejthetetlen látvány a cseresznyéskert valamelyik magasabb pontjáról, tavasszal hintón járhatják be a vendégek a virágpompába öltözött gyümölcsöst, nyáron roskadoznak a fák a világ egyetlen szív alakú gyümölcse, a cseresznye tűz piros termése alatt, és az ősz mesés színekkel festi be a kerteket.

Történelem

A cseresznye számára oly kedvező talaj és éghajlati feltételek már a középkorban is megvoltak a Körűi medencében. Nagy valószínűséggel állíthatjuk tehát, hogy vegyesházi királyaink idején a Monostor és a falu lakói több gyümölcsfajtával együtt termesztettek és fogyasztottak cseresznyét is.