Árpád vezér egyik legszebb ajándéka

Mindszent

Mindszent tiszai strand

6630 Mindszent, Tisza utca , Hrsz. Mindszent külterület hrsz 0137/6
Telefon: +36 62 527 015 E-mail küldése

Kivételes földrajzi adottságai miatt már a honfoglaló magyarok is nagy becsben tartották Mindszentet, amely Árpád vezér egyik legszebb ajándéka volt Ondnak. A Kuruca-patak itt torkollik a Tiszába, és ez a Dél-Tiszántúl legépebben maradt, szabályozatlan kis vízfolyása is, amely páratlan vízi életközösségnek ad otthont.

Szabad strand mellett kialakított megállóhely.

Mindszent tiszai strand

Közterületen helyezkedik el Igen
Szálláshely Van a közelben
Szálláshely távolsága 500 m-en túl, de 1 km-en belül
Közeli szálláshely neve Hét halász háza vendégház
Sátrazási lehetőség
Kemping kapacitása 30 fő
Ivóvíz Vezetékes víz
Zuhanyzó Melegvizes
Közösségi konyha
Tűzrakóhely Több van
Közösségi helyiség
Kerékpárkölcsönző Van a közelben
Kerékpárkölcsönző távolsága 1 km-en túl m
Hajóbérlés
Bérelhető hajótípusok Kajak, kenu
Hajószállítás
Büfé Van a közelben
Étterem Van a közelben
Élelmiszerbolt Van 1 km-en belül
WiFi
Telefontöltési lehetőség
Parkoló

Mit érdemes tudni?

Mindszent a Tisza bal partján, a Kurca-patak torkolatánál fekvő kisváros változatos felszínű és tagoltságú tájon, Szentes és Hódmezővásárhely között félúton. Mintegy 7000 fő lakja a települést. Lakossága büszke az ipari műemlék Kurcatoroki zsilipre, a Kurca-parti tanösvényre, a Mindenszentek Templomra, a Bankpalotára, Iskolasorukra, a 24 éves Mindszenti Napok rendezvényre, lovas versenyeikre, hagyományápolásukra, „ö-ző” nyelvjárásukra, színvonalas általános iskolai oktatásukra, valamint intézményeik és civiljeik összefogni tudására.

Nevezetességek, látványosságok

TISZAVIRÁGZÁS: minden év júniusában, a „tiszavirágzás” idején, emberek sokasága csodálja meg a partról és a kompról e feledhetetlen látványt. HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY: a főtéren található, állandó kiállítása mutatja be a múlt halászati eszközeit, halászhálóit. A mindszenti halászháló kötés hagyománya megbecsült nemzeti érték. PLATÁN-SOR ÉS BANKPALOTA: a város ékessége az 1930-as években ültetett platán-sor a Városháza előtti sétányon, legszebb, legvárosiasabb épülete a Köztársaság téren álló Bankpalota, mely 1911-ben épült szecessziós stílusban.

Történelem

Már az ókorban is lakott település volt. Árpád, a letelepedő honfoglaló magyarság vezére ezt a területet Ondnak adományozta. Később a Sövényházi-család birtoka lett, az 1332. évi pápai tizedjegyzék említi a Mindszent közvetlen közelében fekvő Apor falu plébániáját. 1423-ban már templomos település, amely nevét Mindenszentek tiszteletére emelt templomról kapta. A 17. század végén az egyházi okiratokban Apor-Mindszent néven említik a falut egészen 1818-ig. A török hódoltság alatt végig lakott település volt. A hatalmas Mindszent-Algyői uradalom a török után Erdődy György, 1883-ban a Pallavichini család birtokába került. 1884-től járási székhely, 1925-ben polgári iskolát nyitottak a községben. A település legrégibb része a Tisza melletti Csúcs. Itt áll a késő barokk római katolikus műemlék jellegű templom. Kertjét, az ősi temető helyét, az 1890-es években – Erzsébet királyné emlékére – tölgyfákkal ültették be, amelyek mára gyönyörű parkot alkotnak a templom körül. A város fejlődésében fontos szerepe volt a tiszai kompnak.

Tudta-e?

… Mindszent az egyik helyszíne és ihletője Móra Ferenc Kultúrfölény című írásának?

Programok

Mindszenti Napok Veterán járművek felvonulása Lovak és lóerők felvonulása Fogathajtó bajnokságok

Étel — ital

Birkacsárda Gyümi Kisvendéglő Rónasági pékség Francia pékség Tisza-parti vendéglátóhelyek

Sportolási lehetőségek

Vízitúra, úszás, strandfoci, röplabda, kerékpározás, túrázás, horgászat, vadászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi rendelő: Egészségház, 6630 Mindszent, Csokonai u. 2. Gyógyszertár Katona Patika Bt. Szent István Gyógyszertára, 6630 Mindszent, Köztársaság tér 4–6. Kamilla Patika, 6630 Mindszent, Csokonai u. 17.