Klasszikus alföldi város, amelyet átkarol a Tisza

Csongrád

Kis-Tisza holtág (Serházzug)

6640 Csongrád, Sport u. 2.
Telefon: +36 30 577 3266 E-mail küldése
Lapátos értékelés: 1

Csongrád város vonzerejéről sokat elárul, hogy tökéletes földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően már a paleolit kor óta élnek itt emberek. A Tisza ölelésében a klasszikus alföldi táj tárul a látogatók szeme elé a vidékre oly jellemző állat- és növényvilággal. Legjelentősebb turisztikai vonzereje a Körös-torok, ahol a Tisza és a Körös torkolatánál kialakult homokos strandon úgy érezhetjük magunkat, mint egy valódi tengerparton.

Különféle mozgásformák közül választhatnak az idelátogató sportolni vágyó idősek és fiatalok. A megállóhelyen szívesen segítenek a kajakok, kenuk, valamint a sárkányhajók kipróbálásában egyaránt.

Mit érdemes tudni?

Csongrád a Tisza jobb partján, a Körös torkolata előtt fekszik. Tiszai átkelőhely, amelyet közúti és vasúti híd köt össze Szentessel és pontonhíd Csépával. A városba és környékére számos természeti érték vonzza a kirándulókat, ezek közül a legnevezetesebb a Körös folyó torkolatával átellenben fekvő homokpad, a Körös-torok.A Tisza nyári alacsony vízállása idején a homokpad szárazra kerül, s így a környék legnagyobb homokfövenye megtelik fürdőző és strandoló családokkal, fiatalokkal.


A Körös vize lassúbb, színe a fűzfa levelére hasonlít, homokot nem hoz. A Tisza vize gyorsabb, szintje naponta változik, jelentős mennyiségű hordalékot szállít, melyet a Körös beömlő vizének lassító hatása miatt a torkolat feletti részen lerak, ezért keletkezett a Tisza jobb partján a több száz méter hosszú homokpad, mely tengerpartra emlékeztet. A strand környezetében összefüggő nyaraló- és szórakozónegyed jött létre.

Nevezetességek, látványosságok

CSONGRÁDI GYÓGYFÜRDŐ ÉS USZODA: Csongrád megye egyik legszebb fekvésű, családias hangulatú, amely a városközpontban, árnyas fák ölelésében terül el. A Fürdő különböző hőfokú fedett és nyitott medencéivel várja a pihenni, sportolni és gyógyulni vágyókat. A komplexum új, impozáns, fedett épületében három medence közül választhatnak a vendégek. A fürdő fedett részében a medencéken kívül büfé, szolárium, valamint szauna és infraszauna, só szoba és aromakabin is szolgálja a vendégek kényelmét.” 

Belváros: Csongrád ősi múltjáról tanúskodik a Belsőváros, amely a kanyargó Tiszának köszönhetően, a megszokottól eltérően nem a város központjában, hanem annak keleti részén található. 200-300 éves házai, girbe-görbe utcácskái az Alföld egyetlen élő népi építészeti műemlékegyüttesét alkotják. A vályogfalú, nádtetős házakat napjainkban is lakják, sőt többségük szálláshelyként bérelhető egész évben. 

Történelem

Csongrád az újkőkor óta lakott hely. Nevét először a garamszentbenedeki apátság alapítólevele említi, a monda szerint Árpád fejedelem 896-ban adta a vidéket Ond törzsének szálláshelyül. Ond fia, Ete Földvárat épített itt, amelyet Csernigrádnak, „Fekete Várnak” neveztek el, innen eredeztethető a város neve. A 11. században Szent István a vármegye központjává tette, a tatárok valószínűleg feldúlták 1241-ben, mert ezt követően IV. Béla Szegedre tette át a megyeszékhelyet. Csongrád az 1700-as években indult nagy fejlődésnek, ekkortájt épült fel a belsővárosi Szent Rókus Templom, majd 1769-ben a főtéren lévő Nagyboldogasszony-templom is. A Rákóczi-szabadságharc bukását követően Csongrád gróf Károlyi Sándor birtoka lett. Az 1848-49-es szabadságharc idején az osztrákok felgyújtották, innen kellett újraépíteni. 1876-ban nagyközséggé alakult, 1923-ban kapott ismét városi rangot. Az 1930-as években volt a város polgármestere Piroska János, akinek a nevéhez köthető Csongrád mai városképe, arculata.

Tudta-e?

…a város szülötte Sarusi Kis János négyszeres világbajnok kenus?

Programok

Körös-toroki Napok strandfesztivált Csongrádi Borfesztivál Tánc és Zene Nemzetközi Fesztivál 


Étel — ital

Kőcsárda Vándor Tanya Erzsébet kávéház, Bárka Étterem, Kertvendéglő, Füsti Cukrászda, Csabi Cukrászda

Sportolási lehetőségek

Sárkányhajózás (Serház-zugi Holt-Tiszán), kerékpározás, tenisz, lovaglás, kajak-kenu, horgászat

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet Csongrád, József Attila u. 1. (Mentőállomás épülete)

Alma Gyógyszertár
Csongrád, Fő utca 2-4.